Tyhle tipy jsem si ověřil během organizace press tripů pro Švýcarsko a Campiri či Liberecký kraj, nebo naopak díky press tripům, kde jsem byl jako účastník. Press tripy jsou obecně stále velmi dobrý způsob, jak zapojit influencery do komunikace vaší značky či destinace, kterou chcete představit širokému publiku.

1) Výběr influencerů.

To je alfa omega. Vyberte dobrou partu lidí se stejnými zájmy. Atmosféra a vztahy mezi účastníky je důležitější, než pestrost vybraných osobností. Vyložený fail je pozvat na stejný press trip influencery, kteří spolu mají problém a nemají se rádi.

2) Dobrý program.

Každého zajímá trochu něco jiného. Naplánujte program pestrý, ale zapojeným osobnostem na míru. Dobré jídlo a pěkné ubytování snad není třeba připomínat.

3) Světlo.

Důležitý je východ a západ slunce, respektive zlatá hodinka. Když někam přivezete influencery a fotografy v pravé poledne za nejostřejšího denního světla, nebo naopak už za tmy, moc dobré fotografie nevzniknou.

4) Nepřepalte náročnost.

Smiřte se s tím, že neukážete všechno. Plánujte na vše dost času. Influenceři musí mít prostor věci zažít, vytvořit obsah, ale také obsah zpracovat a sdílet. Když je budete čtyři dny po sobě nutit vstávat v 5.00 ráno “aby se to stihlo”, na výstupy to bude mít vliv a nikoliv pozitivní.

5) Připravte dobré podklady.

Dokument s rozvrhem, časový plán, názvy míst. Když do dokumentu přidáte i fotografie míst, influenceři se spíš rovnou připraví dobře, včetně outfitu. Nezapomeňte sepsat i všechny hashtagy a profily, které se mají označovat. Pošlete dokument do mailu, či na WhatsApp.

6) Zjistěte si omezení a preference.

Je zásadní vědět předem, kdo z účastníků je vegetarián, kdo trpí závratěmi, zda mívá někdo problém při cestách v autobuse.

7) Operativní komunikace.

Společná WhatsAppová konverzace s aktuálními informacemi během celé cesty je k nezaplacení.

8) Vykašlete se na dárkové a propagační předměty.

Ne, influenceři opravdu neocení váš obrandovaný hrníček, štos letáků a nevkusné plastové cetky. Influenceři jsou na věci, které mají používat, výjimečně nároční. Pokud nemáte nic opravdu zajímavého a hodnotného, raději šetřete planetu. Lokální a unikátní potraviny jsou samozřejmě jako dárek fajn.

9) Vlastní foto a video produkce.

Influenceři samozřejmě zvládnou vytvořit spoustu obsahu sami, když s sebou ale vezmete fotografa, nebo videomakera, který se do tvorby zapojí, obsahu získáte ještě mnohem víc a efekt znásobíte.

A pokud je pro vás influencer marketing stále tak trochu “španělská vesnice” nebo si jednoduše nejste jistí v kramflecích, ozvěte se mi, rád to s vámi zkonzultuju, nebo vám pomohu realizovat influencerský press trip od začátku do konce.

A pokud chcete vědět včas o mých nových článcích, můžete začít sledovat můj Instagram či osobní profil na FB, odkazy na články budu dávat veřejně i tam.